Ако се увеличи консумацията на плодове и зеленчуци и се намали консумацията

...
Ако се увеличи консумацията на плодове и зеленчуци и се намали консумацията
Коментари Харесай

Ако хората станат вегетарианци

Ако се увеличи консумацията на плодове и зеленчуци и се понижи потреблението на месо, светът може да заобикаля няколко милиона смъртни случая годишно до 2050 година, да ограничи значително затоплящите планетата излъчвания и да пести милиарди долари на година от разноски за опазване на здравето и климатични вреди. Това сочат резултатите от проучване, оповестено в сп. „ Протоколи на Американската академия на науките ”.

Проучването е първото по рода си, което прави оценка какви резултати би могло да има световното насочване към основно растителна диета върху здравето и климата.

Небалансираното хранене е най-сериозното здравно задължение за хората по света, а човешката хранителна система е виновна за над една четвърт от парниковите излъчвания, отбелязва ръководителят на проучването Марко Спрингман.

Спрингман и сътрудниците му от Оксфордския университет са изследвали резултатите от четири разнообразни вида хранене - всекидневно, основано върху световните рекомендации, в това число за минимално количество плодове и зеленчуци и за ограничение на червено месо, вегетарианско и веганско.

Изследователите са открили, че посредством възприемането на диета, съобразена с световните рекомендации, до 2050 година биха могли да бъдат предотвратени 5,1 милиона смъртни случая годишно. В свят от вегани, които не употребяват скотски артикули, включително яйца и мляко, годишно ще умират 8,1 милиона души по-малко.

По отношение на климатичните промени, в случай че хората следват рекомендациите за здравословно хранене, ще допринесат за понижаване на обвързваните с хранителната система парникови излъчвания с 29 %, показва Българска телеграфна агенция. Възприемането на вегетарианска диета ще докара до понижаване на парниковите излъчвания с 63 %, а на веганска диета - със 70 %. 

Промените в питателните привички могат да допринесат за спестяването на сред 700 милиарда и един трилион $ годишно от разноски за опазване на здравето, неплатени здравни сметки и пропуснати работни дни. Икономическите изгоди от ограничението на парниковите излъчвания биха били до 570 милиарда $.

Изследователите са открили, че три четвърти от всички изгоди ще се случат в разрастващите се страни, макар че резултатът върху глава от популацията ще е най-осезаем в развитите страни поради нарасналите проценти на консумация на месо и затлъстяване. 
Авторите на изследването регистрират и районни разлики, въз основата на които могат да бъдат посочени най-подходящите интервенции за произвеждане и консумация на храна.

Например, лимитираната консумация на месо ще окаже най-осезаем резултат върху Източна Азия, Запада и Латинска Америка. Увеличаването на потреблението на плодове и зеленчуци ще се окаже най-същественият фактор за понижаване на смъртните случаи в Южна Азия и страните южно от Сахара. Ограниченият калориен банкет, обвързван с намаление на случаите на затлъстяване, би изиграл основна роля за Източното Средиземноморие, Латинска Америка и западните народи.

Промяната обаче няма да е лесна. За да се реализира метод на хранене, съгласуван с актуалните рекомендации, световната консумация на плодове и зеленчуци би трябвало да се усили с 25 %, а потреблението на алено месо да се понижи с 56 %.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР